Mannelijkheid 8.0

Dit is een ode aan mijn lief, mijn echtgenoot, de vader van mijn kinderen. De liefde van mijn leven. Dit is een teken van dankbaarheid voor zijn moed, zijn durf, zijn echtheid. Zijn zichtbaarheid, bereidheid te laten zien wat in hem leeft. Met dat alles is hij een voorbeeld voor ‘mannelijkheid versie 8.0’. Niet 2.0, niet 3.0. Nee echt. ‘Mannelijkheid 8.0’ ziet er zo uit: Aanwezig, zichtbaar, kwetsbaar en super krachtig en aantrekkelijk bovendien. 

In november ’15 deden we mee aan het tv-programma ‘Als je me echt zou kennen’, de registratie van een workshop gegeven door Yvonne en Rich St John Dutra. De laatste weken zijn we op een heel heftige manier op TV te zien in de trailer van het programma. Gisteravond waren we te zien bij RTL Late Night, waarin Angela Schijf vertelde wat dit programma met haar als presentatrice heeft gedaan. Morgenavond wordt het uitgezonden op RTL4 om 21.30 uur. Er is een buzzz gaande. Het wordt gedeeld. Het is bijna zover, deze ‘coming out’.

En ja, dat ze dit heftige fragment hebben uitgekozen om te laten zien in zowel trailer als fragment begrijp ik heel goed. Het is heftig, grijpt je naar de strot.
Het is ‘out in the open’, zonder verdere context. Die komt tijdens de uitzending (zie onder).

Liever inspiratie dan bekendheid

Als je me echt zou kennen, zou je weten dat dit mijn antwoord is op de openbaarheid waarmee wij ineens zichtbaar zijn met ons verhaal. Het roept zoveel op, in mezelf, tussen ons, bij de mensen om ons heen, bij mensen die we helemaal niet kennen. Het is all over the internet en tv. En hoe reageer je daarop? Zo dus.

Want het gaat niet om ‘het op tv komen’. In zichzelf namelijk niet boeiend. Het gaat om de boodschap, om het stellen van een voorbeeld. Hopelijk kan het wat openheid bieden, een kijkje in het leven van een stel waarin kanker een derde partij is. Misschien kan het herkenning geven aan hen die die ook beleven. Hopelijk kan het inspireren om meer open te zijn voor de rauwe dingen die ons overkomen. Voor hoe menselijk we daarin zijn.

Of het nu gaat om kanker, een andere ziekte, taboe’s, boosheid, depressie, agressie, of wat dan ook. Niets menselijks is ons vreemd. Niemand niet.

Zullen we de waterspiegel wat laten zakken en wat meer ruimte maken voor wat in ons allen heerst? Zodat we constructief om kunnen gaan met wat zich in ons ophoopt aan stress en negativiteit? Dan komt er weer ruimte vrij om te leven en te ademen. Dan ontdekken we dat we helemaal niet alleen zijn in ons geworstel.

Mannen die het voorbeeld geven

Hoewel ik er zelf ook behoorlijk in mijn blote billen opsta, en ik dat behoorlijk confronterend vind (en tegelijkertijd, ik doe gewoon wat ik gewoon vind, dus zo bijzonder is het niet) – heb ik met name respect voor de mannen in deze aflevering. Wow, wat stellen zij een voorbeeld.

In deze aflevering van het programma is de workshop toegespitst op het ouderschap. Wat geweldig dat deze mannen ons en vooral hun kinderen laten zien: dit is hoe het ook kan. Ze doorbreken de cirkel van generaties voor hun. Ze maken de weg vrij voor hun zoons en dochters. Ze gaan staan. En ze stralen, in al hun kaalheid, rauwheid, onvermogen en kracht.

Ja, papa is wel eens boos. Ja, mijn man draagt opgekropte woede bij zich. Vind je het gek? Ik niet. En ja, papa is de liefste papa van de wereld. En papa geeft een geweldig voorbeeld dat huilen mag. Dat gevoelens tonen eerlijk en fijn is. Dat liefde uiten een geweldig iets is. Dat papa een held is, omdat hij zijn eigen menselijkheid erkent en er tijdig op de juiste plek een uitlaatklep voor vindt. Dat papa laat zien dat hij niet de held is omdat hij altijd sterk en stoer is. Mijn lief geeft ons ruimte voor de toekomst, door zijn ballon te legen die is volgelopen de afgelopen jaren. Papa is een held. Want hij is een mens. Jeroen is de liefde van mijn leven, omdat hij dit kan, en durft en doet.

En gelukkig is Jeroen niet de enige. Kijk daarvoor vooral woensdag 2 maart om 21.30 uur naar de rest van het programma op RTL 4. Want er zijn meer kanjers.

Dank lieve mannen, voor dit gebaar.
Dat velen jullie mogen volgen.

Terugkijken 

 De uitzending is ondertussen op tv geweest.
Terugkijken kan hier: 

Compilatie van ons verhaal: “Jeroen en Leontine laten emoties de vrije loop”

 

 

 

 

 

 

Aflevering 1: ” Als je me echt zou kennen” – doelgroep: ouders (met o.a. Jeroen en Leontine)

Schermafbeelding 2016-03-07 om 12.53.59

Credits voor Jessica Villerius en haar team van PoshProductions die het programma zo zorgvuldig maakte, en voor het warme onthaal van Angela Schijf.

22 gedachtes over “Mannelijkheid 8.0

 1. Natasja de Kroon

  Lieve leontine. Je verwoord wat ik dacht toen ik het fragment zag. Dank je wel jeroen. Voor je voorbeeld voor je moed. Voor je liefde. Voor een glimp van die andere kant. Een cadeau voor velen

  Geliked door 1 persoon

 2. Audrey Dekkers

  Wat ontzettend mooi geschreven Leontine! Ook ik krijg iedere keer kippenvel als ik het fragment zie. Een brok in mijn keel als ik Jeroen zo kwetsbaar zijn ballon zie legen. Kwetsbaar en ondertussen gruwelijk sterk! Wat zijn jullie samen al ver gekomen… Een voorbeeld voor velen! ❤️

  Like

 3. jayquasters

  Prachtig. De openheid, rauwheid en de liefde. Zowel van de tekst als het fragment. Dank jullie wel dat jullie dit delen. Het is inderdaad erg inspirerend en iets wat de wereld hard nodig heeft!

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve Leontine en Jeroen,
  Wat mooi geschreven! En wat een mooi helend proces!
  Yvonne deed iets gelijkaardig met mij. Ze hielp me mijn ballon te legen rond het verdriet van de ernstige ziekte van mijn dochter. Haar leven hing aan een zijden draadje tot ze een half jaar geleden op haar 16de verjaardag gered werd met een Longtransplantatie. Yvonne liet me op haar warme schoot liters tranen lossen. En of dat helend werkte! Ik hoop zo hard dat jullie verhaal en deze serie mogen inspireren en verbondenheid en heling in de hand werken voor vele anderen in lastige situaties. Jammer dat wij het in België niet kunnen kijken. Dikke knuffel. Kristien.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hans Kosterink

  Beste Leontine en Jeroen,

  Bedankt voor het delen van de beelden in de uitzending van vanavond en de woorden in je blog. Vandaag heb ik voor het eerst de beelden gezien en ben -net als velen- geraakt door de woorden van Jeroen en de ontlading in jullie proces. Wat een prachtige puurheid in je omschrijving naar Jeroen, je eigen kwetsbaarheid en naar het waarom dit te delen in de uitzending. In je hele beschrijving herken ik jullie woorden dat het gaat om het delen, de herkenning, dat het rauw mag zijn, dat niets menselijks ons vreemd is.
  Ik heb het als een voorrecht ervaren mijn verhaal te mogen vertellen in de uitzending met de docenten die eind maart uitgezonden wordt. Die ander te laten zien hoe je met je eigen stuk omgaat, je weg hierin moet zien te vinden. En dan maar hopen dat ze zich hierin kunnen herkennen en dat je hen wellicht een stuk hebt kunnen helpen op de weg die zij bewandelen. Spiegelen, delen en zelf ontladen.
  Het was ook voor mij een mooi en dankbaar proces waar ik dagelijks mijn gedachten over laat gaan. Net als Jeroen ervaar ook ik, dat je gevoel tonen misschien wel mannelijkheid 8.0 is.
  In het geval van Jeroen zeker. Wat een prachtpartner en papa!
  Ik hoop dat jullie vanavond met de uitzending je trots voelen en zullen delen met vele mensen en wens jullie enorm veel verbinding, kracht en liefde toe samen in jullie proces!

  Geliked door 1 persoon

   1. José Vermeer

    Lieve Leontine en Jeroen,

    Met ontroering, bewondering en tranen heb ik gekeken naat het programma waarin jullie acte de présence gaven. Ontroering om de, manier waarop jullie met jouw verschrikkelijke ziekte zijn omgegaan. Bewondering en tranen om hoe, met name Jeroen, uiting gaf aan de onmacht en verdriet. De familie Vermeer geeft zich niet snel bloot (ik spreek uit ervaring) dus ik vond het ongelofelijk dapper dat Jeroen dit ten overstaan van zovelen aandurfde.
    Ik hoop dat je snel zult herstellen van alles wat je fysiek maar ook psychisch hebt moeten doorstaan en dat jullie met jullie drie kindjes een zonniger toekomst tegemoet kunnen zien.

    Liefs José (nicht van Jeroen)

    Geliked door 1 persoon

 6. Burosoco

  Beste Leontine,

  Wij kennen elkaar niet, maar sinds de uitzending gisteren, is het net alsof ik jullie héél goed ken…
  Wauw.. Zo open en eerlijk en akelig en confronterend… Maar zo mooi …

  Dank jullie wel…

  Geliked door 1 persoon

 7. Jozef Blezer

  Heel krachtig en intens. Angela zegt dan:please don’t try this at home. Ik zou zeggen: als try it at home. Do it also at home voordat de bom werkelijk barst.

  Like

 8. Pingback: Wat ik tóch durf te zeggen – Leontine

 9. Pingback: Wat ik tóch durf te zeggen – Perfect Onvolmaakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s